Årets tema: Jorden Runt

Från regnskog till glaciär, från öken till barrskog, över floder och hav, savann och tundra blåser en vind som färdas gränslöst över världen. Jorden runt delar vi alla samma vatten och andas samma luft. När vi höjer våra blickar mot skyn ser vi alla samma sol, samma måne och samma stjärnor.

 

Med den gränslösa vinden färdas mineralpartiklar från södra Sahara 5000 km över Atlanten för att falla ner över Amazonas och bidra med viktig näring till regnskogens jordlager. I golfströmmen färdas solenergi genom havet från Mexikanska golfen, förbi Atlanten vidare norrut för att sprida värme i Europa. Över hav och kontinenter flyger svalor över 10 000 km för att tillbringa sommaren och sprida vårkänslor på norra halvklotet, för att sedan flyga tillbaka och sprida samma glädje på andra sidan jorden.

 

Jorden runt delar vi samma glädje och samma sorger. Vi delar även samma globala utmaningar och ett ansvar att ta hand om vår jord. Global uppvärmning, nedsmutsade hav och utarmade jordar är ett problem som berör oss alla. Med stora som små steg kan vi alla bidra till en förändring.

 

Med årets tema vill vi lyfta fram vad som förenar och sammanför oss jorden runt. Vi lever i symbios med naturen och med varandra. Vi delar alla samma vatten och andas samma luft. Vi ser samma sol, samma måne och samma stjärnor. Vi är alla en del av planeten jorden.