Sydamerikanskt hantverk på marknaden

Mitt namn är Moisés

“Jag är fri att göra konst med mina händer”: Filosofin om hantverk.

Moisés Eli Ramos Morocco

Hantverkare.

Mitt namn är Moisés, jag är 33 år och jag är från Peru. Jag har bott i Sverige i 7 år, men är från en landsbygd som heter Ajanani som ligger 3800 meter över vattnet i Peruanska Anderna. Under 2000’talet, när jag var 17 år, avslutade jag gymnasiestudierna, men hade inte möjlighet att börja studera på universitet. Som i många familjer i Latinamerika, kämpade mina 5 syskon och jag med hur vi skulle fortsätta våra studier, pga. brist på ekonomiska resurser, och i denna svåra situation tar jag beslutet att resa runt Peru och spela musik för att tjäna lite pengar.

Under denna period mötte jag många olika vänner som var dedikerade att sälja hantverk på gatorna. Dom introducerade mig till yrket och jag blev kär i det. Efter ett tag bestämde jag mig för att exklusivt tillägna mig till att skapa hantverk; det fick mig att känna att jag kunde jobba, resa och lära känna nya platser. Jag har rest i snart 10 år i olika länder i Sydamerika vilket har lärt mig nya tekniker, och att göra kreationer med olika metaller, läder och makramé utan att använda mig av någon maskin.

Efter 15 års erfarenhet av hantverk och skapa kreationer skulle jag säga att ideologin under manuellt hantverkande i Latinamerika kommer från känslan att endast jobba med händerna är ett sätt att förena sitt sätt att göra konst som har funnits i våra kulturer sen uråldrig tid; jobba på samma sätt som mina förfäder gjorde. För mig, kommer det från mitt behov av att få använda min kreativitet och skapa något som inte är beroende av någon maskin, som de flesta människor gör. När ditt liv är runt hantverk, är 2 dagar aldrig desamma, för produkterna som du skapar är kommer aldrig vara identiska trots att de ser likadana ut, varenda en är unik och är inte möjligt att reproducera.

När jag blev introducerad i yrket, till exempel, skapa produkter med läder, kunde jag sitta ca 3-4 dagar för att bli klar med en plånbok, något som nu tar 1 dag. Andra produkter tar mindre tid, som halsband, gjort av metall och makramé som tar ca 3-8 timmar, eller armband som kan bli klart på 1 timme. Handgjorda saker är väldigt svårt att producera, det är därför när du är tillägnar dig endast till det, så tänker du inte på att ta betalt per arbetad timme. I slutändan, om du jämför priset som du tar betalt för per sak, kommer du till slutsatsen att du får tillbaka mindre pengar än du borde, även om människor tenderar att tro att det är för dyrt.

Mitt sätt att förstå det här yrket är att, hantverk är positivt på det vis att det gör mig glad när jag skapar saker med händerna och samtidigt ser att de människor som köper mina kreationer även värderar det svåra i mitt jobb.

Vänliga hälsningar,

Moisés Eli Ramos Morocco