Kulturernas Karneval med grundarna Milena Kraft & Magnus Lindén

Grundarna till Kulturernas Karneval, Magnus Lindén och Milena Kraft delar sina tankar med oss inför Karnevalens 2017

Namn: Magnus Lindén              Namn: Milena Kraft                                                                                           Jobbar idag som:                      Jobbar idag som:
Metodutvecklare och                  Utvecklingsledare på avdelningen
kommunikatör på                        för social hållbarhet, Uppsala kommun
Kulturparken                                Favoritplats i Uppsala:
Favoritplats i Uppsala:               Ett ställe i Hågadalen som är
Hemma! Det finns ingen           perfekt till att laga mat över en brasa
bättre plats på jorden.                                                       

 

Varför startade ni Kulturernas Karneval?

Magnus: Egentligen handlar det om kärlek, att skapa en glad plats där alla får vara med.

Milena: Vi ville lyfta fram olikheter på ett positivt sätt och rikta blicken på likheter i alla våra olikheter. Vi ville att Uppsalabo kan mötas i o/likheterna och hitta gemenskap.

Magnus: Ja, vi ville skapa en mötesplats, och så ville vi att alla som var delaktiga i karnevalen på ett eller annat sätt skulle känna att det var deras karneval.

Milena: Delaktighet har alltid varit centralt – dels på evenemanget, men framförallt ville vi att vägen dit, själva processen under året, skulle präglas av delaktighet, tillit och gemenskap. Och jag tycker faktiskt att man märker det även som besökare.

 

Vad betyder Kulturernas Karneval för Uppsala?

Milena: För många är det ett årligt härligt folkfest att se fram emot. För dem som har hittat dit kan det nog betyda väldigt mycket. Dessutom är det en scen där Uppsalas mångfaldiga kulturliv får ta plats.

Magnus: En annan sida är ju också allt som händer bakom kulisserna, det som publiken inte ser. Det är jättemånga som är inblandade i att skapa karnevalen varje år. Och då handlar det inte bara om att jobba som volontär ett par dagar. För dem som jobbar med så betyder det en stark gemenskap och en skola. Vi är många som har lärt oss otroligt mycket i det arbetet.

 

Hur känner ni inför karnevalen nu, nio år senare?

Magnus: Det känns fint att se att karnevalen finns och utvecklas till det bättre hela tiden. Det är underbart att se och uppleva glädjen på evenemanget.

Milena: Ja verkligen. Det är också härligt att “bara” få vara besökare även om jag tror att vi fortfarande går runt med en viss anspänning i kroppen, att vi tittar noga på hur funktionärerna verkar må, om ljudet låter bra, om elen räcker till alla och om sopstationerna fungerar.

Magnus: Haha, ja det känns nog lite som det kan kännas för föräldrar när ens barn blir stora. Man är framförallt stolt och glad, men kan ibland känna att “Sådär uppfostrade jag ju inte dig”. Fast det vore väl hemskt om ens barn inte hade en egen vilja och ett eget liv?

 

Vad missar ni inte på Kulturernas Karneval 2017?

Magnus: Barnens eget karnevalståg och hela Barnivalen som bara blir bättre och bättre för varje år. Och Cleo!

Milena: Sallyswag vill jag inte missa. Ett band som jag bara hört talas om hittills! Men mest av allt kommer jag vilja andas in stämningen…

Magnus: …ja, att bara flanera runt, att ta in den varma och glada stämningen, smakar lite god mat här och där, träffa nya och gamla vänner. Det är något som pirrar eller bubblar i kroppen när man kommer till karnevalen.