LÖRDAG 25 MAJ

Karnevalsscenen

14:20 GRÅÅ  

GRÅÅ erbjuder ett musikaliskt utforskande i gränslandet mellan folkmusik, progg och världsmusik. Med stor uppfinningsrikedom och attityd bjuds det på en resa genom såväl musikens som livets landskap. Medlemmarna i GRÅÅ är delaktiga i olika musikprojekt samtidigt som GRÅÅ är fundamentet för den gemensamma upplevelsen”

16:30 Derya Tezcan

Derya Tezcan är en sångerska och gitarrist, född och uppvuxen i Stockholm med rötter i Turkiet. Hon sjunger och spelar turkisk folkmusik från Turkiets alla regioner. I hennes repertoar finns folkvisor om tro,hopp och kärlek men även om besvikelse, förtvivlan och döden. Allt framfört med en passion och hjärta där en sångröst, en gitarr får möjligheten att uttrycka mystiken och den oändliga rikedomen turkisk folkmusik har att erbjuda.

17:25 Mushtaq

Mushtaq Khorsand gjorde ett stort genombrott förra året när han släppte den första hiphopskivan i världshistorien som är skriven och framförd på modersmålet dari. Att skriva musik har varit 19-årige Mushtaqs sätt att orka med ett liv bestående av flykt och väntan på besked om att få stanna. Han berättar om en tillvaro som är verklighet för miljoner människor, men som vi sällan får höra om från dem som upplever den.

18:45 Manluckerz and the Zim Traditional Unity

MaZimTu är ett band som sedan 2001 spelar världsmusik från Södra Afrika. Musiken är inbjudande, publikvänlig, kraftfull och framförs med glädje och värme. Bandets grundare ManLuckerz är en mångfasetterad sångare, trumslagare, dansare och sagoberättare från Zimbabwe. Hans sånger skildrar samhällsfrågor som tystas ner i Zimbabwe såsom misshandel och övergrepp mot kvinnor-barn, våldtäkter, korruption och andra samhällsproblem.

20:10 Afrobeatos Dance Explosion

Afrobeatos Dance Explosion levererar stadigt sväng på Kulturernas Karneval i maj. Trettonmannabandet beskriver sig själva som en rytmisk energikick. De lovar att bjuda på ett oundvikligt och smittsamt groove som sänder en dansvåg ut i publikkroppen. Vi är så peppade på detta!

Tältscenen

13:10 Musik och workshop med Anna Grelle

Prova på Loop-station med Anna Grelle. Med hjälp av en loop-station testar vi att skapa musikarrangemang och produktioner live. Workshopen börjar med ett kort framträdande där Anna Grelle visar hur hon använder sin loop-station i sina uppträdanden. Sedan är det fritt fram att testa. Inga förkunskaper krävs. Anna Grelle är en Uppsalabaserad musikproducent, låtskrivare och artist. Med sin loop-station har hon bland annat deltagit i Imagine och Livekarusellen.

14:00 Maria Niwa

Maria Niwa är en Stockholmsbaserad musiker, låtskrivare och liveloop-artist. Med inspiration från naturen väver hon samman beats, stråkar och röst till eteriska ljudvärldar, men hela tiden med en poppig twist.

15.30 Föreställning med Jernets Fångar

Jernets fångar gestaltar människorna som levde med och av järnet och jorden och skogen, som det var förr i tiden i de norduppländska järnbruksmiljöerna. Teater med mycket musik och dans och aktörer i alla åldrar.

17:15 Soul Saga

Soulsaga är en mystisk rappare och Poetry Slam mästare som levererar starka och finurliga rader som både svänger och bränner. Texterna är nakna och osminkade utan att vara pretentiösa. I fjol nominerades Soulsaga till “Årets nykomling” på Manifestgalan, Sveriges största indiegala. Tillsammans med sitt band skapar han unik akustisk hiphop med, ofta med influenser av folkmusik.

18:20 Gyttring

Gyttring är en folkmusiktrio som spelar irländska folkvisor med inslag från den svenska folkmusiktraditionen. Musiken framförs på klassisk irländsk instrumentering med gitarr, irländsk bouzouki, mandolin, bodhrán, whistles och stämsång.

19:20 Mary and the Sour Grapes

Mary and the Sour Grapes är ett brinnande kreativt band med röster från Nordens alla hörn. Dom spelar snyggt, slarvigt, vackert, ösigt och harmoniskt. Ett av Uppsalas finest nu elektriskt, basiskt, synthiskt, trummiskt och med världsligt sikte.

20.20 Funky Latin Project

Funky Latin Project är ett Uppsala/Stockholm-baserat band som startade under 2016 . Med låtar från Brasilianska sångerskor som Elis Regina och Tania Maria ihop med funkigare Jason Mraz-material, afro-kubanskt och EWF-låtar blir det mycket världsmusik och mycket rytmer. Med en rutinerad leadsångerska, ösig blåsartrio och kompetent komp blir vår musik en häftig upplevelse.

DJ- Lounge

I år bjuder karnevalen på ett smakprov av det unga lokala klubblivet som lever och frodas i Uppsala. Vi har bjudit in några av de främsta klubbarrangörer som verkar på diverse nationer och tillställningar runt om i staden. På lördagen mellan 15 – 21 kommer det bjudas på dansant musik från världens alla hörn. Komplett med en somrig lounge-zon! Vi börjar med solig bossa, samba, afro house, latin disco och avslutar fr.o.m 21 med Klubb Katuska’s mäktiga balkan beats.

15:00 UTAN TVEKAN 

Ligger bakom “Kalas?” – klubben på Kalmar nation där de bl.a.ndar konst med läcker disco-dansmusik. På karnevalen rullar de igång DJ-Tältet med en mix av somrig bossa nova, funkig disco och mysig house

17:00 ISSA VIBE

MIAMIA och Ajde Beats har tillsammans jobbat med hip-hop radioprogrammet Urban 98,9 och uppsalaklubbar som ISSA VIBE, STILL A VIBE och Urban på Gotlands nation. På lördagen tar de med sin breda arsenal av magisk urban music. Missa ej!

18:00 SUSH

Sush har bland annat varit ansvarig för queer-klubben WILDE! på Kalmar nation. Hon har en bred repertoar av evenemang i bagaget och för musiken gäller samma sak. Förbered er på en härlig blandning av allt mellan himmel och jord!

19:00 UPPSALA JUNGLE

Ett av Uppsalas mest rutinerade gäng när det kommer till att driva klubbar! Det kommer att märkas när de tar över och bjuder på två timmar av djup global bass, uk-garage och mycket, mycket mer!

21:00 KATUSHKA

Sista timmen rör vi oss österut och vrider upp tempot en aning med Uppsalas alldeles egna balkan-specialister: Katuska! Det blir hopp, det blir dans, kanske till och med kosackdans, det perfekta sättet att avrunda kvällen på!

SÖNDAG 26 MAJ

Karnevalscenen

11:00 Ljus & Lykta

Folkmusikbandet som älskar flerstämmig sång. De kan sin tradition och blandar sömlöst virtuost spel med poppiga harmonier och bluesigt groove.

Presenteras i samarbete med Studieförbundet Bilda

11:45  Närproducerat

Närproducerat plockar folkmusikaliska råvaror från b.la Värmland, kokar ihop hemgjorda melodier och texter och kryddar sedan med det som faller dem i smaken. Två smaker som går särskilt bra ihop är jazz och folkmusik, vilket tydligt framgår i Närproducerats musik, för att inte nämna den otroligt goda eftersmaken.

Presenteras i samarbete med Studieförbundet Bilda

12:30   Viktoria Ahlman Band

Viktoria skriver och framför textbaserad musik med inspiration från den svenska folkmusikgenren. Dagen till ära spelar hon med folkmusikerna Kristina Leesik på fiol och Anton Larsson på akustisk gitarr.

Presenteras i samarbete med Studieförbundet Bilda

 

13:20 Teater Prego

Teater Prego erbjuder en föreställning som du aldrig förut har sett och aldrig någonsin kommer att se igen! En garanterad skrattfest och ett absolut måste för dig som uppskattar teater med livlig fantasi, absurda situationer, finurliga scener och skratt!

15:20 SKAnsen

SKAnsen har underhållit sin publik med svängig SKA i olika former i snart 10 år! Med röjiga blåsriff, tung baktakt och enorm spelglädje ser SKAnsen till att skapa en minst sagt dansvänlig stämning. Bandet har rötterna i Uppsala, men nuvarande nio medlemmar finns utspridda över hela fyra län.

16:45 Balkan Madness

Balkan Madness bildades på Wiks Folkhögskola 2011 med målet att vara stadens bästa liveband! Efter en mängd spelningar har bandet fått igång otaliga dansgolv och funnit sin egna stil med en blandning av traditionell folkmusik och moderna dansrytmer. Musikernas olika bakgrund i allt från svensk folkmusik till jazz och metal gör att det mesta är tillåtet.

Tältscenen

14:00 Klassisk gitarr med Henk Pelgrom

Henk pelgrom spelar klassisk spansk musik

Spelmansstämma

Under helgen har ni chansen att lyssna, dansa och jamma till några av landets bästa spelmanslag och det bjuds på folkmusik i såväl traditionell och nyskapande tappning.

14.45 Westmannafolk 

WestMannaFolk gräver upp rötter ur den västmanländska musikmyllan, kryddar med örter från när och fjärran och sätter på tryckkokaren! De är inne på sitt tionde spelår och har spelat bla i konserthuset i Västerås, Conventrum och Felan i Örebro, Bingsjöstämman, Oktoberstämman i Uppsala samt diverse mindre ställen och stämmor.

16.15 V-Dala spelmanslag

V-Dala spelmanslag bjuder upp till dans med folkmusik från både Sverige och övriga nordiska länder. Det blir polska, vals, schottis och hambo. Spelmanslaget är Sveriges äldsta studentspelmanslag som grundades i Uppsala 1961.